Tussenstand team super janske:

,. 1 0 0 0 1 5 1

Alpe d'Huez

Alpe d'Huez was 27 keer finishplaats in de Ronde van Frankrijk. De beklimming begint in het dorp Le Bourg d'Oisans is 13,8 km lang en heeft stijgingspercentage van 7,9 %.

Stijgingspercentage Alpe d'Huez  

In totaal worden 1061 hoogtemeters overbrugd. De berg werd voor het eerst beklommen in de ronde van 1952 in de 10e etappe (Lausanne - Alpe d'Huez) en werd gewonnen door Fausto Coppi. Het was de eerste tourrit ooit waarbij de aankomst boven op een berg lag. De aankomst lag toen nog in het dorpje Huez, ongeveer halfweg de klim die nu tot de top wordt beklommen. De laatste berg werd voor het laatste beklommen in de Ronde van Frankrijk 2011. De snelste beklimming staat op naam van Alberto Contador, hij reed in 2010 tijdens de Dauphiné Libéré in 37.30 minuten van de voet naar de top van de berg.[bron?] In de Tour van 1997 deed Marco Pantani, dit in 37.35 minuten.

De klim telt 21 officieel genummerde haarspeldbochten. Bovenaan de berg ligt bocht één en onder aan de berg bocht 21. In elke bocht is een bord met de vermelding van één of twee etappewinnaars op de Alpe d'Huez (de eerste winnaar is vermeld in bocht 21, met de 22e etappewinnaar is wederom begonnen in bocht 21). De zwaarste stukken liggen tussen de haarspeldbochten. De steilste bevinden zich voor La Garde, bij het binnenrijden van Huez en tussen de bochten drie en twee, op 3 km van de top.

De Nederlandse wielrenners waren in het verleden zeer succesvol op Alpe d'Huez. Van de 27 aankomsten was achtmaal een Nederlander de winnaar. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Peter Winnen wonnen zelfs tweemaal. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989, die na een solo over ruim honderd kilometer (over de Col du Galibier en Col de la Croix-de-Fer) met een minuut voorsprong op Pedro Delgado en Laurent Fignon aankwam.

De mythische uitstraling van de klim zorgt steeds voor veel publiek langs het traject. Bij elke editie van de Ronde van Frankrijk die de berg aandoet, staan er vele Nederlands op de berg om de wielrenners aan te moedigen. Bocht zeven staat bekend als de "Nederlandse bocht".

De Alpe d'Huez is ook het decor voor Alpe d'HuZes, een om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Bij dit evenement wordt L'Alpe d'Huez meerdere malen beklommen. In 2011 vond dit evenement plaats op donderdag 9 juni. De NCRV zond die dag de beklimming door de duizenden wielerfanaten rechtstreeks uit op Radio 2 en op 's avonds ook op tv.

Teamleden

@Teamsuperjanske